Persbericht

Wereldwijd matige resultaten overnames en fusies door politieke onrust in derde kwartaal

Europa daarentegen wel positieve prestaties

Oktober 9, 2017
| Nederland

AMSTELVEEN, 9 oktober 2017 — De wereldwijde markt van overnames en fusies heeft ook het afgelopen kwartaal moeite gehad om positieve resultaten te halen. Het is het tweede kwartaal waarin de resultaten dalen dit jaar. Dat is sinds 2012 zelfs niet meer voorgekomen. De Europese overnemende partijen behaalden echter wel positieve resultaten in het derde kwartaal, met een outperformance van 6,8 procentpunt (pp) boven de index*. Dat is een stijging van 2,5 pp ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Dit blijkt uit de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson.

De Quarterly Deal Performance Monitor meet in samenwerking met de Cass Business School het aantal afgeronde overnames en fusies met een waarde van minimaal $100 miljoen en de performance van de aandelenkoersen van overnemende partijen ten opzichte van de marktindex.

Weerspiegeling van onrust

De prestatie van de wereldwijde markt is in het derde kwartaal van 2017 1,7 pp onder de index gevallen, een afvlakking (0,2% onder de index) ten opzichte van de afgelopen vier kwartalen. De tegenvallende resultaten weerspiegelen een periode van politieke onzekerheden en uitdagingen op het gebied van regelgeving. Zo heeft het Britse Takeover Panel additionele vereisten opgesteld waarmee informatie over bieders al in een vroeg stadium openbaar wordt gesteld. Ook eist het Takeover Panel meer transparantie nadat een deal is gesloten.

Gabe Langerak, M&A Practice Leader voor West-Europa bij Willis Towers Watson:“Het is opmerkelijk dat de Britse Takeover Panel de nieuwe regelgeving introduceert tijdens de Brexit-onderhandelingen. Het wordt zeker interessant wanneer vergelijkbare Europese organisaties deze wijzigingen overnemen. De vraag is nu of zij zich, naar Brits voorbeeld, verplicht voelen om dezelfde openbaarheid en transparantie in te voeren.”

Positief einde van 2017

Langerak: “Ondanks een moeilijke start lijkt de Europese markt met een hoogtepunt te eindigen dit jaar. De resultaten blijven sterk ten opzichte van de markten in de rest van de wereld, zowel in het aantal afgeronde transacties als de outperformance ten opzichte van de index. Dit is een goede weerspiegeling van het feit dat Europa economisch aan het aansterken is. Toch blijft scepsis in de Europese markt groeien, met name door de terughoudende prestaties van andere markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China.”

Azië-Pacific blijft aan kop

Met een underperformance van 12,1 procent heeft Azië-Pacific het slechtste kwartaal ooit gemeten achter de rug. Desondanks blijven Aziatische overnemende partijen aan kop door een consistente performance in de afgelopen drie jaren met 20,7 procent boven de regionale indexen. Het langetermijnsucces van Azië-Pacific wordt gevolgd door de Europese en Noord-Amerikaanse markten, met een regionale outperformance van 5,9 procent en 1,1 procent respectievelijk.

Aantal transacties en megadeals gedaald

Na een trage start in het eerste halfjaar zijn er na het derde kwartaal wereldwijd 178 afgeronde transacties gerealiseerd (612 year to date(YTD)). Vooral in Noord-Amerika en Azië-Pacific zijn grote dalingen gemeten ten opzichte van de afgelopen jaren. Daarnaast is een daling gemeten in het aantal megadeals (met een waarde van meer dan $10 miljard), met slechts drie afgeronde transacties binnen deze categorie (9 YTD). Bijna alle sectoren hebben een underperformance gerealiseerd ten opzichte van hun indexen, op de sectoren consumentengoederen, energie en telecom na.

Over de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) methode:

  • Analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de overnemende partij.
  • De performance van de aandelenkoersen in een kwartaal is berekend als procentueel verschil in de aandelenprijs aan het einde van het kwartaal ten opzichte van zes maanden daarvoor.
  • Alle deals waarbij de overnemende partij minder dan 50% van de aandelen van de over te nemen entiteit bezat na de overname zijn niet meegenomen. Alle deals waarbij de overnemende partij meer dan 50% van de over te nemen partij al in handen had voor de transactie plaatsvond, zijn verwijderd.
  • Alleen afgeronde fusies en overnames met een waarde van minimaal $100 miljoen zijn bestudeerd voor dit onderzoek.
  • Data over de bestudeerde deals zijn afkomstig van Thomson Reuters.

Over Willis Towers Watson M&A

Willis Towers Watson M&A Practice combineert onze expertise in risico- en menselijk kapitaal om een volledig aanbod aan M&A-diensten en oplossingen te bieden die betrekking hebben op alle fases van het M&A-proces. We hebben speciale expertise op het gebied van planning, due diligence, risico-overdracht en posttransactie-integratie; onderdelen die het succes van elke transactie bepalen.

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 40.000 werknemers in meer dan 140 landen. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert.


1 Het QDPM onderzoek voor Q3 2017 beoordeelt afgeronde transacties tussen 1 juli 2017 en 15 september 2017. We verwachten dat het aantal transacties van 178 nog toeneemt voor het einde van het kwartaal.