Artikel

Digital talent aantrekken en behouden in de Benelux

Digital talent is een hot topic op de HR agenda. Wat betekent dat voor organisaties in de Benelux?

April 4, 2019
| Nederland

Digital talent is een hot topic op de HR agenda. Wat betekent dat voor organisaties in de Benelux?

april 2019 | Nederland - In de huidige tijd van digitalisering is het aantrekken en behouden van het juiste digital talent een van de grootste uitdagingen voor HR. Het is voor veel bedrijven cruciaal om digitalisering te omarmen en veranderingen in te zetten om concurrerend te blijven. Hiervoor is het aantrekken van de juiste werknemers essentieel.

Uit recent onderzoek zijn gegevens verzameld en geanalyseerd om een antwoord te vinden op de vragen hoe organisaties digital talent het beste kunnen aantrekken, behouden en belonen. We verstaan onder digital talent werknemers die over vaardigheden beschikken om de digitalisering van uw bedrijf te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan agile developers, data scientists, artificial intelligence en machine learning engineers of digital marketeers.

Hieronder vindt u een aantal specifieke resultaten voor de Benelux

Overzicht van de sectoren

45% High Tech, 20% General Industry, 15% Retail, 15% Financial Services, 5% Pharmaceutical and Health Sciences

Top 3 uitdagingen

1. Attracting the right digital talent, 2. Creating the right organisational model, 3. Lack of data insights to inform strategy

Bent u volledig voorbereid op digitalisering?

9% unprepared, 20% considering actions to take to become prepared, 22% planning to take actions this year to become prepared, 39% already taken some actions and somewhat prepared, 10% already fully prepared

Onderscheidt u uw beloning voor digital talent?

45% does not differentiate for digital talent, 55% differentiates for digital talent. 70% enhanced level of base pay, 55% enhanced learning and development opportunities

9 van de 10 organisaties hebben problemen met het aantrekken en behouden van digital talent

Map with text: 95% attracting, 90% retaining

Hoe ziet de toekomst eruit?

Today: 80% use of free agent workers, 45% use of automation. Three years time: 90% use of free agent workers, 80% use of automation

Ondervindt u ook uitdagingen bij het aantrekken, behouden en belonen van digital talent of wilt u meer weten over hoe uw HR-beleid op digitalisering kan inspelen? Het Artificial Intelligence and Digital Talent rapport is onze meest robuuste met gedetailleerde beloningsdata voor digital talent. Daarnaast geeft het verder inzicht in HR digitaliseringsvraagstukken en informatie over de schaarste voor zeer specifieke digital skills. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.