Artikel

The career marketplace – hoe de toekomst van loopbanen eruit ziet

Een dynamisch alternatief voor de traditionele loopbaan benadering

April 3, 2017

In het kort

  • Minder dan de helft van de werknemers gelooft dat hun werkgever nuttige tools biedt om hun loopbaan te plannen (44%) of kansen biedt om door te groeien (43%).
  • Door het in toenemende mate inzetten van externe medewerkers, is bij medewerkers vraag naar ontwikkelingsmogelijkheden die cruciaal zijn voor de (blijvende) inzetbaarheid en doorgroei binnen een dynamische organisatie en arbeidsmarkt.
  • Het begrip traditionele carrière planning verschuift van een HR gedreven one-size-fits-all programma naar een initiatief gericht op de business en gedreven door talent.

Op de huidige arbeidsmarkt zijn werknemers niet per se op zoek naar een vooraf uitgestippelde loopbaan van een reeks posities op de carrièreladder. Evenmin willen zij een levenslange loopbaan bij één werkgever. Werknemers zijn op zoek naar méér dan een baan — ze verwachten werkervaring op te kunnen doen die aansluit bij hun waarden en voorkeuren. Ook is het voor hen belangrijk om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen zodat zij inzetbaar blijven. Op de bestaande onvoorspelbare arbeidsmarkt is het beschikken over relevante vaardigheden een moderne vorm van baanzekerheid.

Het career marketplace model helpt organisaties bij te blijven met de steeds veranderende eisen aan personeel en met de veranderlijke wensen en verwachtingen van de moderne beroepsbevolking. Dit model biedt een flexibel en dynamisch alternatief voor de traditionele loopbaan benadering. Het biedt medewerkers ontwikkelingsmogelijkheden die aansluiten op hun behoeftes en geeft werkgevers toegang tot een brede pool van essentieel talent voor hun organisatie.

The career marketplace

Download ons wereldwijde rapport voor meer informatie .