Skip to main content
Artikel | Beyond Data

2018 Company Car Benefits Survey EMEA

Total Rewards
N/A

Mei 1, 2018

De 2018 Company Car Benefits Survey werd gevoerd in 78 landen in de EMEA zone. Het rapport bevat informatie over compensatie- en HR-praktijken voor diverse functies.

Gedetailleerde rapporten zijn online beschikbaar per land of per regio voor de volgende sectoren:

  • General Industry
  • Financial services
  • High Tech
  • Pharmaceutical and Health Sciences

De rapporten bevatten informatie over compensatie- en HR-praktijken van entry level support functies tot executive functies.

Algemene trends

Het is tegenwoordig heel normaal dat er in een bedrijfswagenbeleid rekening wordt gehouden met de millieu-overwegingen. Ook in de media wordt geregeld aandacht besteed aan initiatieven van autoproducenten, overheden en organisaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Organisaties die er een wagenpark op nahouden, gaan meer en meer op zoek naar groenere alternatieven bij het ontwerpen van hun auto- en mobiliteitsbeleid.

In veel landen zijn er verschillende mogelijkheden om deze problematiek aan te pakken. Sommige bedrijven kiezen voor de meest drastische oplossing en bieden helemaal geen bedrijfswagenvoordelen meer aan. Maar vooral in bedrijven die voor hun activiteiten vertrouwen op hun wagenpark, is die uitdaging wellicht een brug te ver. Een minder extreme optie kan zijn om te beperken welke werknemers in aanmerking komen voor een bedrijfswagen, d.w.z. minder werknemers een bedrijfswagen geven.

Andere bedrijven kiezen ervoor om hun werknemers een (contante) autovergoeding en/of kilometervergoeding uit te betalen in plaats van een bedrijfswagen aan te bieden. Hoewel die optie de ecologische voetafdruk van de organisatie zélf kan verminderen, is de kans bijzonder groot dat die voetafdruk gewoon wordt overgenomen door de werknemers, als die ervoor kiezen om een vergelijkbare auto aan te schaffen. Hun woon-werkafstand blijft immers dezelfde. De totale ecologische voetafdruk kan zelfs toenemen, als werknemers er bijvoorbeeld voor kiezen om het geld te investeren in grotere of oudere wagens dan hun voormalige bedrijfswagen.
Er zijn veel organisaties die hun werknemers nu de kans geven om te kiezen voor 'groenere' voertuigen, zoals auto's op LPG (gas), hybride en elektrische voertuigen.

Organisaties die werknemers de kans geven een auto te kiezen die rijdt op LPG/biobrandstof, of een hybride of elektrische auto

Graph showing percentage of companies allowing employees to select greener cars by country

Een toenemende trend bij organisaties in Europa is om een CO2-uitstootplafond vast te leggen voor de auto's die werknemers kunnen kiezen.

Organisaties die een CO2-uitstootplafond vastleggen voor bedrijfswagens

Graph showing organizations applying c02 emission ceiling on company cars

Doorheen de regio kan dat plafond aanzienlijk verschillen. Zo bedraagt het gemiddelde CO2-uitstootplafond voor middenkader en verkoopprofessionals bijvoorbeeld 119 g/km in Portugal, en 149 g/km in Duitsland. Dergelijke beleidslijnen zullen in de nabije toekomst wellicht ook sterk de invloed voelen van de nieuwe WLTP-test (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) die sinds september 2017 de oude NEDC-test (New European Driving Cycle) vervangt. Deze gestandaardiseerde testomstandigheden worden gebruikt om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van een auto te bepalen, en door die nieuwe manier van testen kan het CO2-uitstootniveau voor een specifiek merk en model van de ene dag op de andere plots veranderen. Dat moet zeker in het oog gehouden worden, in het bijzonder in landen waar de belastingregels rekening houden met de CO2-uitstoot van een voertuig.

Tot slot dient opgemerkt te worden dat organisaties zich nog door andere factoren laten beïnvloeden dan alleen maar de bezorgdheid over het milieu. Wat de werknemersverwachtingen betreft, zal een groener bedrijfswagenbeleid bijvoorbeeld nauwelijks een negatieve impact hebben op het imago van het bedrijf en het merk. Integendeel zelfs, een groener beleid kan zowel intern als extern het imago aanzienlijk opkrikken, bijvoorbeeld wanneer werknemers hun bedrijfswagen parkeren in het zicht van klanten en distributeurs.

Ook de fiscale doeltreffendheid speelt een rol, vooral in België. De manier waarop overheden de belastingregels aanpassen, of de creatie van infrastructuren voor nieuwe types voertuigen vergemakkelijken – zoals we nu zien voor elektrische wagens – zullen een invloed hebben op hoe organisaties hun autobeleid opstellen. Dat is meteen ook de reden waarom 'groene' beleidswijzigingen in sommige landen sneller gaan dan in andere.

Laten we ook niet vergeten dat de "cash for car" regelgeving afgelopen maart werd ingeroepen in België. Het valt af te wachten of keuzevrijheid de werknemer effectief zal stimuleren om de bedrijfswagen in te ruilen tegen een cash vergoeding. Zal deze maatregel ook effectief impact hebben op het milieu? Deze vragen komen aan bod in de editie 2019 van onze enquête.

De rol van HR hierin is deze wijzigingen en regelgeving goed in het oog te houden, en te handelen wanneer nodig. Op die manier kan het autobeleid ook kostenefficiënt gehouden worden, aangezien dit – na het salaris – een bijzonder duur voordeel is.

Contact Us
Related content tags, list of links Artikel Beyond Data Total Rewards