Ga naar de hoofdinhoud
Artikel

Waarom uw benefitsprogramma voor werknemers ook een focus op financieel welzijn moet bevatten

N/A
N/A

Februari 14, 2019

Door het financiële welzijn vandaag aan te pakken, helpen we onze medewerkers zich voor te bereiden op eventuele financiële problemen in de toekomst.

Al mijn hele carrière werk ik in de benefits sector: eerst bij een ziekenfonds, daarna bij een aanbieder van aanvullende benefits, en nu help ik bedrijven programma's voor hun werknemers te ontwerpen en door te voeren.

Hoewel ik in de loop van de jaren wel geleerd heb om aftrekposten, coassurantie en bijkomende benefits uit te leggen en toe te passen, is er altijd een fundamentele scheiding geweest tussen benefits enerzijds, en pensioenuitkeringen anderzijds; of met andere woorden, tussen fysieke voordelen en financieel welzijn. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik veel te weinig wist over pensioneringsopties.

Ik ben dan ook zowel professioneel als persoonlijk verheugd dat pensioenuitkeringen en health benefits steeds meer beginnen samen te vloeien. Dat hebben we te danken aan de ontwrichtende creativiteit van de economie en de opkomende nadruk op financieel welzijn.

Waarom financieel welzijn een blijvertje is

Eind vorig jaar bracht ik een paar dagen door op de Employee Financial Well-being Conference, georganiseerd door The Conference Board. Ik vond het inspirerend om de passie en innoverende ideeën van zo veel leiders uit uiteenlopende sectoren te zien. Werkgevers uit diverse sectoren, en vaak met enorme aantallen werknemers, vonden elkaar in hun bereidheid om meer over deze kwestie te leren. Organisaties uit zowel high tech als financiële diensten, de productiesector en dienstenorganisaties, allemaal waren ze vertegenwoordigd, en ze deelden hun verhalen over hoe ze hun werknemers vooruit helpen op hun pad naar financieel welzijn.

Ook het enorme aantal nieuwe functiebenamingen onder de aanwezigen was verbluffend. Welzijnsleider, financieel welzijnsdirecteur en welzijnsprogrammamanager zijn slechts enkele voorbeelden van nieuw gecreëerde functiebenamingen. Met die specifieke functietitels alleen al tonen ze hun werknemers dat het bedrijf zich engageert voor benefitsprogramma's, en dat hun werkgever resoluut kiest voor een nieuwe manier van denken. Het onderwerp ‘financieel welzijn’ vindt meer en meer zijn weg naar allerlei platformen. Die conferentie was alvast een stap in de juiste richting: leiders samenbrengen zodat ze met elkaar nieuwe manieren kunnen delen om goed ontwikkelde en efficiënt beheerde programma's aan te bieden.

Ik vond het ook hartverwarmend om te zien hoe de werkgevers enthousiast de details van hun programma's, hun successen en zelfs enkele aha-momenten met elkaar deelden – hoe ze werknemers naar seminaries krijgen bijvoorbeeld, of hoe zelfs het beste programma de mist kan ingaan als het niet goed wordt gecommuniceerd.

Financieel welzijn is niet meer weg te denken als werkgeversfocus

Misschien wel het belangrijkste inzicht van de conferentie, is dat werkgevers beginnen te meten en te kwantificeren wat de impact is van financieel welzijn (en ook van fysieke en financiële stress) op de productiviteit en de veiligheid van de werknemers. Het is van cruciaal belang om deze verbinding te maken, om te garanderen dat werkgevers deze programma's niet zomaar opgeven zodra de conjunctuur verschuift. Het betekent ook dat slimme werkgevers hun investeringen misschien zelfs zullen verdubbelen, om de stressfactoren en de financiële lasten die hun werknemers van buitenaf treffen, nog meer te verlichten.

Door het financiële welzijn vandaag aan te pakken, helpen we onze medewerkers zich voor te bereiden op eventuele financiële problemen in de toekomst. Tot die tijd echter zullen we werkgevers en hun werknemers blijven leren hoe ze alle financiële welzijnsmiddelen die ze tot hun beschikking hebben het best kunnen optimaliseren.

Related content tags, list of links Artikel België
Contact Us