Gå til primært indhold
Artikel

En god medarbejderoplevelse skaber bedre økonomiske resultater

Total Rewards
N/A

Af Kristine Seest | 16. December 2020

Bruttofortjenesten stiger med syv procent over tre år i de virksomheder, der scorer højt på medarbejderoplevelsen – også kaldet Employee Experience (EX).

Det kan betale sig at sætte medarbejderne i centrum, når der skal træffes strategiske beslutninger. Det viser en undersøgelse, som Willis Towers Watson har foretaget af medarbejdernes oplevelse af deres arbejdsplads.

Målet med undersøgelsen har været at identificere de faktorer, der betyder mest for medarbejderne, og at fastslå, om medarbejdernes oplevelse af virksomheden har betydning for de økonomiske resultater. Og konklusionen er, at det har den.

Virksomheder, der scorer højt på medarbejderoplevelsen, overgår deres konkurrenter på både vækst, bundlinje og afkast”

Bjørg Svan Colding
Head of Talent & Reward

I undersøgelsen er der samlet data fra mere end 500 virksomheder og tæt på 10 millioner medarbejdere fra hele verden, og dataene viser, at bruttofortjenesten – over en treårig periode – er syv procent højere i de virksomheder, der scorer højst på Employee Experience sammenlignet med de virksomheder, der scorer lavest.

»Vores undersøgelse viser, at virksomheder, der scorer højt på medarbejderoplevelsen, overgår deres konkurrenter på både vækst, bundlinje og afkast til aktionærerne,« siger Head of Talent & Reward Bjørg Svan Colding fra Willis Towers Watson Danmark.

Evidens for økonomisk effekt

Betegnelsen Employee Experience er inspireret af begrebet Customer Experience, som vi på dansk kender som kunderejsen. Hvor kunderejsen dækker over kundernes kontaktpunkter med et brand eller produkt, så dækker medarbejderoplevelsen over samtlige betydningsfulde kontaktpunkter mellem medarbejder og arbejdsgiver.

Konklusionen i Willis Towers Watsons undersøgelse er, at der er evidens for, at medarbejderoplevelsen har afgørende betydning for de økonomiske resultater – en indsigt, der er blevet højaktuel efter udbruddet af covid-19.

»Meget er ændret med covid-19, og da man ikke kan fortsætte drift og processer som før, ser vi nu mange virksomheder gå deres arbejdsgange og forretningsmodeller efter i sømmene. I denne ransagelse er der brug for, at ledelsen tager stilling til medarbejdernes oplevelse af virksomheden – for vores undersøgelser viser, at det er en vej til at skabe gode økonomiske resultater,« siger Bjørg Svan Colding.

De afgørende faktorer

Willis Towers Watson har identificeret de faktorer, som en virksomhed skal have fokus på, når den arbejder strategisk med at styrke sin Employee Experience. Ved at arbejde med disse faktorer kan virksomheden øge sandsynligheden for, at medarbejderne oplever, at de er positivt forbundet med og bidrager til virksomheden.

Employee experience består af fire elementer: Formål handler om at gøre arbejdet meningsfuldt ved at give medarbejderne en forståelse for og en tilknytning til virksomhedens formål gennem dens vision, mission, værdier og medarbejdertilbud. Mennesker handler om at opbygge en inkluderende og mangfoldig arbejdsstyrke, hvor stærke relationer mellem medarbejdere og ledere er med til at skabe en værdigivende arbejdsoplevelse. Arbejde handler om at støtte medarbejderne med værktøjer, ressourcer, teknologi og det arbejdsmiljø, som er nødvendigt for, at medarbejderne kan levere en meningsfuld arbejdsindsats, hvor de oplever overensstemmelse mellem deres egne og virksomhedens forventninger. Belønning handler om at skabe en forståelse for de belønninger og oplevelser, som medarbejderne sætter mest pris på, så der kan opbygges en god lønpakke med en konkurrencedygtig løn, personalegoder, trivsel og karrieremuligheder.
EX
Medarbejderoplevelsen afhænger af medarbejderens følelse af samhørighed med og bidrag til virksomheden

Samhørighed

Formål – handler om at gøre arbejdet meningsfuldt ved at give medarbejderne en forståelse for og en tilknytning til virksomhedens formål gennem dens vision, mission, værdier og medarbejdertilbud.

Mennesker – handler om at opbygge en inkluderende og mangfoldig arbejdsstyrke, hvor stærke relationer mellem medarbejdere og ledere er med til at skabe en værdigivende arbejdsoplevelse.

Bidrag

Arbejde – handler om at støtte medarbejderne med værktøjer, ressourcer, teknologi og det arbejdsmiljø, som er nødvendigt for, at medarbejderne kan levere en meningsfuld arbejdsindsats, hvor de oplever overensstemmelse mellem deres egne og virksomhedens forventninger.

Belønning – handler om at skabe en forståelse for de belønninger og oplevelser, som medarbejderne sætter mest pris på, så der kan opbygges en god lønpakke med en konkurrencedygtig løn, personalegoder, trivsel og karrieremuligheder.

Forfatter

Kommunikationskonsulent

Related content tags, list of links Artikel Løn og personalegoder Denmark

Relaterede løsninger

Contact Us