Skip to main content
Artikel

Et turbulent år er næsten tilbage ved udgangspunktet

Investments
N/A

Af Martin Wex | 30. Juni 2020

Aktiemarkederne styrtdykkede, da investorerne for alvor fik øjnene op for corona-krisens omfang, men fire måneder efter krisens begyndelse er flere markeder næsten tilbage ved kursniveauet fra årsskiftet.

2020 har budt på lidt af en rutsjebanetur for investorerne. Året startede med pæne kursstigninger, inden corona-krisen slog bunden ud af markedet sidst i februar, og siden slutningen af marts er kurserne igen begyndt at stige med enkelte små bump på vejen opad.

Sidst i juni er flere af de toneangivende indeks ved at være tilbage på samme niveau, som de begyndte året i. Danske aktier ligger pr. 26. juni endda 7,1 procent over kursniveauet ved årsskiftet – efter at indekset har været helt nede at vende i minus 21,0 procent.

»Det er egentlig lidt af et mysterium, hvorfor kurserne er steget så meget de senest tre måneder, når man tænker på, hvor stor usikkerhed der fortsat er om både corona-virussets udbredelse og om den økonomiske genoprettelse. Den positive udvikling for de danske aktier skyldes dog utvivlsomt de mange hjælpepakker, der har været med til at skabe likviditet rundt om i verden, som så smitter af på de danske virksomheder,« siger opsparingschef Morten Linde fra Willis Towers Watson og påpeger, at Danmark heller ikke har været lige så hårdt ramt af corona-krisen som mange andre lande.

»Det danske C25-indeks er begunstiget af, at de hårdest ramte brancher – olieindustrien og rejsebranchen – slet ikke er repræsenterede. Servicevirksomheden ISS, der blandt andet lever af at gøre rent på kontorer og hoteller, er en af de virksomheder, der har haft det svært, men det bliver mere end opvejet af en stærk medicinalindustri, der har klaret sig ret godt,« siger Morten Linde.

Amerikanske aktier har også klaret sig relativt godt – med S&P 500-indekset nede med blot 7,6 procent pr. 26. juni – hvilket ifølge Morten Linde skyldes en række hjælpepakker, og ikke mindst at den amerikanske centralbank er begyndt at opkøbe virksomhedsobligationer for at øge likviditeten i samfundet.

Gode tider for alternative investeringer

Alle de danske pensionsselskaber har leveret negative afkast i løbet af årets første fem måneder, men der er forskel på, hvor stort et tab de har påført deres investorer. Velliv har generelt klaret sig bedre end konkurrenterne, mens Topdanmark omvendt har klaret sig lidt dårligere.

»Afkastene for selskaberne hænger en del sammen med, om de skruer op eller ned for risikoen i deres porteføljer. Generelt har selskaberne sænket deres risiko ind i 2020, men Velliv har været lidt mere forsigtig og er derfor ikke blevet så hårdt ramt af kursfaldene. Topdanmark har den laveste andel af alternative investeringer, som i en periode med store kursudsving typisk svinger mindre, da de ikke værdiansættes lige så ofte som børsnoterede aktier eller obligationer,« siger Morten Linde.

Aktiekurserne forventes at svinge mere end normalt i de kommende måneder, og det er fortsat Willis Towers Watsons anbefaling, at man som investor fastholder sin langsigtede investeringsstrategi.

Contact Us
Related content tags, list of links Artikel Investering Denmark